Gastroskopia

Gastroskopia to badanie diagnostyczne przewodu pokarmowego, wykonywane za pomocą specjalnego wziernika nazywanego gastroskopem.

Badanie pozwala wykryć zmiany chorobowe w obrębie przełyku, żołądka czy dwunastnicy, pobrać precyzyjnie materiał do badania histopatologicznego, a nawet przeprowadzić zabiegi naprawcze

Sprawdź w cenniku: gastroskopia prywatnie – cena (Katowice) Cennik

Umów się na wizytę

Telefon +48 517 725 745

czynny w godzinach 8.00–22.00 we wszystkie dni tygodnia

Przeczytaj więcej o specjaliście wykonującym gastroskopię w Mediqpol

Co to jest gastroskopia?

Gastroskopia to badanie profilaktyczne górnego odcinka przewodu pokarmowego. Pozwala ono na ocenę stanu przełyku, żołądka oraz dwunastnicy. Podczas diagnostyki na monitorze rejestrowany jest precyzyjny obraz, dzięki któremu możliwa jest kontrola stanu błony śluzowej, soku żołądkowego oraz elastyczności ścian przewodu pokarmowego.

Jak przebiega gastroskopia?

Badanie przeprowadza się w znieczuleniu miejscowym lub ogólnym. Polega ono na wprowadzeniu przez usta do przełyku miękkiej i giętkiej rurki, zwanej gastroskopem. Pacjent kładzie się na lewym boku, z głową przy klatce piersiowej, a następnie zostaje mu założony ustnik, który ma zapobiec zamknięciu ust i przegryzieniu przewodu gastroskopu.

W czasie badania należy miarowo oddychać i nie połykać śliny, która powinna spływać swobodnie. W trakcie gastroskopii może pojawić się uczucie wzdęcia i odbijania, które są normalne i ustępują zaraz po zakończeniu badania. Cała procedura około 5–30 minut.

Co wykrywa gastroskopia?

Gastroskopia pomaga w rozpoznaniu chorób układu pokarmowego, jak choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, żylaki przełyku, zapalenie błony śluzowej przełyku i żołądka, choroby zapalne czy zmiany spowodowane działaniem środków chemicznych.

Dzięki gastroskopii możliwe jest wykrycie obecności bakterii helicobacter pylori, które wywołują wrzody żołądka i dwunastnicy. Biopsja endoskopowa, w trakcie której pobiera się wycinek błony śluzowej do badania histopatologicznego, stanowi również element profilaktyki i diagnostyki zmian nowotworowych.

Kiedy wykonać gastroskopię?

Wskazania do wykonania gastroskopii to:

  • zaburzenia połykania,
  • zgaga,
  • ból w klatce piersiowej i nadbrzuszu o niejasnej etiologii,
  • pieczenie za mostkiem,
  • uporczywe odbijanie,
  • smoliste stolce,
  • podejrzenie raka przełyku,
  • podejrzenie choroby wrzodowej żołądka lub dwunastnicy.

Do przeciwwskazań przeprowadzenia gastroskopii należą natomiast:

  • niedawno przebyty zawał serca,
  • niestabilna choroba wieńcowa,
  • ostra niewydolność serca,
  • niewydolność oddechowa,
  • podejrzenie perforacji przewodu pokarmowego.

Czy gastroskopia boli?

Gastroskopia zazwyczaj przebiega bezboleśnie, jednak nie należy do badań zbyt przyjemnych. Z tego względu choć znieczulenie nie jest konieczne, wielu pacjentów z niego korzysta. Najtrudniejsze w czasie diagnostyki jest powstrzymanie odruchu wymiotnego. Dzięki zastosowaniu znieczulenia ryzyko powstawania odruchu wymiotnego jest zminimalizowane.

Jak przygotować się do gastroskopii?

Przed badaniem należy powstrzymać się od:

  • palenia papierosów i żucia gumy (na około 8-10 godzin wcześniej),
  • jedzenia (na około 8 godzin wcześniej),
  • picia (na około 4 godziny wcześniej).

W przypadku, gdy pacjent przyjmuje stałe leki (np. na nadciśnienie tętnicze, choroby serca, padaczkę itp.), należy je przyjąć rano, popijając niewielką ilością wody. Leki zmniejszające krzepliwość krwi powinny zostać odstawione lub zmienione na inne po konsultacji z lekarzem. Pacjenci, którzy stosują leki z grupy inhibitorów pompy protonowej, powinni odstawić je na około 10-14 dni przed badaniem, po konsultacji z lekarzem prowadzącym.

Po zabiegu przez około dwie godziny nie zaleca się spożywania pokarmów, ponieważ może to podrażnić gardło i przełyk, wywołując ból.

Może zainteresuje Cię również